ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΑΝΟΜΕΤΡΟ

Το νανόμετρο ( εκατομμυριοστό του μέτρου) αντιστοιχεί περίπου στο ένα δεκάκις χιλιοστό του πάχους μιας ανθρώπινης τρίχας.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΝΑΝΟΥΛΙΚΑ

Ως νανουλικά ορίζονται αυτά που περιέχουν σωματίδια με μία ή περισσότερες εξωτερικές διαστάσεις από 1 εως 100 nm. Έχοντας διάμετρο 10.000 φορές μικρότερη από τη διάμετρο μιας ανθρώπινης τρίχας, τα νανουλικά είναι συγκρίσιμα σε μέγθος με τα άτομα και τα μόρια και λόγω των ιδια΄ίτερων χαρακτηριστικών που διαθέτουν π.χ. σχήμα και μέγεθος, έχουν διαφορετικές ιδιότητες από τα αντίστοιχα υλικά σε μεγαλύτερη κλίμακα. Χάρη σε αυτές τις διαφορές τα συγκεκριμένα υλικά ανοίγουν νέες προοπτικές σε τομείς όπως οι περιβαλλοντικές εφαρμογές, η αδιαβροχοποίηση και η στεγάνωση η αποικοδόμηση υγρών και αέριων ρύπων, η αντιμικροβιακή δράση.

ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΝΑΝΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η φύση εδώ και εκατομμύρια χρόνια χρησιμοποιεί τη νανοτεχνολογία. Από το φύλλο του λωτού, το νερό της βροχής σαν να μην έχει καθόλου επαφή με την επιφάνεια του, στάζει σαν πέρλα.

Το φαινόμενο αυτό εξηγήθηκε χάρη στο υπερσύγχρονο μικροσκόπιο σάρωσης ESEM, με το οποίο διαπιστώσαμε ότι τα φυτά αναπτύσσουν νανοσωματίδια στους πόρους τους με αποτέλεσμα να μην αφήνουν ξένα σώματα να εισχωρήσουν. Η επιφάνεια γίνεται υδρόφοβη χωρίς όμως να αλλάξει η υφή και η τραχύτητα της. Ετσι όταν τα σταγονίδια του νερού πέσουν σε αυτήν παρασύρουν σκόνη και βρωμιά και η επιφάνεια αυτοκαθαρίζεται.

Τα αδιαβροχοποιητικά προιόντα μας είναι εμπνευσμένα ακριβώς από αυτό το φαινόμενο. Στους πόρους των υλικών εισχωρούν λιπαρές ουσίες στις οποίες επικάθονται ρύποι και σκόνη. Οταν αφαιρούμε τη βρωμιά με κοινό καθαριστικό, στην ουσία ξαναανοίγουμε τους πόρους και το φαινόμενο επαναλαμβάνεται.

 

Χρησιμοποιώντας όμως νανοπροιόν, εκατομμύρια νανοσωματίδια επικάθονται στους πόρους του υλικού, τροποποιούν την επιφάνεια και την κάνουν υπερυδρόφοβη χωρίς να αλλάζουν την όψη της. Η βρωμιά και τα ξένα σώματα απομακρύνοναι εύκολα με νερό ή πανί και η επιφάνεια αυτοκαθαρίζεται.

 

Η νανοτεχλολογία βασίζεται αμιγώς στη φύση, αλλά οι δυνατότηες της έμβιας ύλης είναι περιορισμένες. Αντίθετα η σύγχρονη τεχνική έχει στη διάθεσή της ευρεία κλίμακα τεχνητών συνθηκών υπό τις οποίες η ύλη αποκαλύπτει εκπληκτικές ιδιότητες. Τα σωματίδια αποκτούν τελείως νέες ιδιότητες όσο το μέγεθός τους πλησιάζει το νανόμετρο.

Η τεχνολογία συμφιλιώνεται με τη φύση και κάνει πιο εύκολη την καθημερινότητά μας.

ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ ΜΕ AquaShield ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΤΕΙ ΜΕ ΑΚΡΥΛΙΚΗ Η ΕΛΑΣΤΟΜΕΡΗ ΒΑΦΗ;

Αν θέλουμε να περάσουμε μια επιφάνεια με ελαστομερές ή ακρυλική βαφή προτείνουμε αφού περάσουμε την επιφάνεια με ΑquaShield να την αφήσουμε για μια εβδομάδα ώστε να βγάλει τυχόν υγρασίες προε τα έξω και στη συνέχεια να την περάσουμε με ακρυλικό ή βαφή.